Πλοηγηθείτε στην πιο ολοκληρωμένη ψηφιακή βιβλιοθήκη για franchise στην Ελλάδα
Franchise Market
bannertopleft
Espa-Central - Ο απόλυτος οδηγός για τα χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ
SoftOne - Κορυφαία τεχνολογία στη μηχανογράφιση
Power-Tax - Το πληρέστερο φορολογικό portal
Language-Schools - Όλοι ξέρουν που πρέπει να ψάξουν για ξένες γλώσσες
Franchise-Emporium - Τα πάντα για τις επιχειρήσεις
Shadow.gr
Γρηγόρης Μικρογεύματα - Coffeeright
PitStopPark.com
Astir Zois advert
NaraCamicie
k2 campus
iScool
Vidneo.gr
Bloodhound
Business On Line - e-business software platform

Κέρδος 2010 Καφέ Λουμίδη

• Πως βλέπετε το θεσμό της δικαιόχρησης στο σημερινό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον;

Ο θεσμός του franchising στο πλαίσιο της νέας φάσης που διέρχεται η παγκόσμια οικονομία είναι πλέον από τους πιο σημαντικός. Το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον είναι πολύ πιο αμφίβολο από ότι ήταν πριν από μερικά χρόνια και οι προκλήσεις που δέχεται σήμερα μία επιχείρηση είναι πολλές. Ο ανταγωνισμός στον κλάδο του λιανεμπορίου είναι πλέον ισχυρότατος και οι απαιτήσεις των πελατών υψηλές, καθιστώντας την επιβίωση των μεμονωμένων ανεξάρτητων επιχειρήσεων αρκετά δυσχερή.
Σε περίοδο κρίσης ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα είναι η πτώση της εμπιστοσύνης του πελάτη, η οποία πέφτει τόσο από οικονομικούς παράγοντες αλλά και από ψυχολογικούς παράγοντες. Η πτώση στην εμπιστοσύνη του πελάτη έχει λοιπόν σαν αποτέλεσμα την μείωση της απόδειξης των αγορών του πελάτη, αλλά και την μείωση του αριθμού πελατών/αποδείξεων. Αυτά τα δύο μπορούν να αποβούν μοιραία για ένα κατάστημα το οποίο συνήθως βασίζει την βιωσιμότητά του στην αύξηση της απόδειξης και στην αύξηση του αριθμού πελατών.
Μέσα στο γενικό κλίμα αβεβαιότητας που διακατέχει τους καταναλωτές, η αναγνωρισιμότητα που έχει ένα επιτυχημένο δίκτυο franchising αποτελεί πηγή αισιοδοξίας για την ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Μέσω του franchising, ως νέοι επιχειρηματίες, μαζί με τον συνεργάτη μου Γιώργο Σκλήκα, μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μια καινούργια επιχείρηση χωρίς να σπαταλήσουμε χρόνο και χρήμα στην έρευνα και πραγμάτωση της κατασκευής, της λειτουργίας και τον έλεγχο της επιχείρησής μας. Παράλληλα λειτουργούμε τη δική μας επιχείρηση και έχουμε την ανεξαρτησία μας. Το franchising μας παρέχει συνεχή υποστήριξη σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, εκπαίδευση σε διαρκή βάση, καθώς και οικονομίες κλίμακας.


• Πότε ενταχθήκατε στο δίκτυο των ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΩΝ ΛΟΥΜΙΔΗ και τι σας ώθησε σε αυτή την απόφαση;

Εδώ και ένα χρόνο λειτουργούμε το Καφεκοπτείο Λουμίδη στο κέντρο της Καλαμάτας. Βλέποντας την επιτυχία που είχε το καφεκοπτείο στην τοπική αγορά της Καλαμάτας, αποφασίσαμε να ανοίξουμε και αυτό το δεύτερο στην πόλη της Σπάρτης.
Όλα όμως ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια όταν και πρωτογνωρίσαμε την οικογένεια Λουμίδη. Διερευνώντας τα διαφορετικά concept που υπήρχαν στην αγορά θεωρήσαμε ότι ο κόσμος των καφεκοπτείων είναι από την μία αρκετά διαδεδομένος σε όλη την Ελλάδα αλλά από την άλλη έχει μεγάλο περιθώριο για πρωτοποριακές και καινοτομικές ιδέες. Γνωρίζοντας ότι ο Έλληνας και ο καφές πάνε μαζί, και συνδυάζοντας αυτήν την σιγουριά, που χρειάζεται μια οποιαδήποτε νέα δραστηριότητα, με τα παραπάνω, αποφασίσαμε να μπούμε στον κλάδο του καφέ.
Στην αρχή οποιαδήποτε νέας δραστηριότητας υπάρχουν ερωτηματικά. Υπάρχουν ανησυχίες, φόβοι και πάρα πολλά θέματα τα οποία χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα κάνουμε μια σωστή αρχή. Επενδύοντας στο όνομα «ΛΟΥΜΙΔΗ», καταφέραμε να ησυχάσουμε με το θέμα εμπιστοσύνης του πελάτη μας και ήμασταν σίγουροι ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας, θα μπαίνανε στο κατάστημά μας πολλοί και σταθεροί πελάτες.
Επιπλέον, η εταιρεία και η οικογένεια της ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΑ ΛΟΥΜΙΔΗ, φάνηκε εξαρχής, από τα πρώτα βήματα διερεύνησης που κάναμε για την επιλογή concept franchise, μία εταιρεία που είναι κοντά στους συνεργάτες της, με έμπειρο προσωπικό και οργανωμένες λειτουργίες, που σκοπό έχει την κερδοφορία του εκάστοτε σημείου πώλησης. Ένα όμως ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα της εταιρείας είναι οτι δίνει την δυνατότητα στους franchisees να επιλέγουν μόνοι τους προϊόντα που ταιριάζουν στην περιοχή τους, πράγμα που μας καθιστά ακόμα πιο ανταγωνιστικούς.


• Ποιά προϊόντα βρίσκουν οι πελάτες στο κατάστημά σας;

Το κατάστημά μας θέλουμε να έχει την αίσθηση του σπιτιού και να δίνει όλες τις ποιότητες που έχει ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι. Είναι το κατάστημα όπου ζει η οικογένεια Λουμίδη και ο πελάτης θα μας επισκεφτεί για να αισθανθεί μέλος αυτής της οικογένειας.
Έτσι λοιπόν οι πελάτες μας, με το που μπούνε στο καφεκοπτείο μας, θα νιώσουν αμέσως την ζεστασιά και το άρωμα του φρεσκοκομμένου καφέ. Οι κοπέλες μας έπειτα θα τους καλωσορίσουν με ένα ζεστό χαμόγελο και θα τους κάνουν να νιώσουν τη φροντίδα της «μητέρας», προσφέροντάς τους λουκούμια πασπαλισμένα με μπόλικη άχνη, γλυκά κουταλιού μέσα σε μεγάλες γυάλες, τραγανά μπισκότα, γλυκόπιοτα λικέρ, αρωματικά τσάγια και λαχταριστές σοκολάτες.


• Ποιό θεωρείτε το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της μητρικής εταιρίας;

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα ενός δικτύου franchise είναι η αναγνωρισιμότητα του ονόματος και της ταμπέλας που έχει απ’ έξω ένα κατάστημα. Ποιο λοιπόν στην Ελλάδα το πιο γνωστό όνομα στον καφέ; Όποιον και να ρωτήσεις στην Ελλάδα, είτε ένα μικρό παιδί, είτε έναν μεγαλύτερο καταναλωτή, θα σου πει ότι στην Ελλάδα τον καφέ τον λένε «ΛΟΥΜΙΔΗ». Στο όνομα αυτό λοιπόν αποφασίσαμε, με τον συνεργάτη μου, να στηρίξουμε την επιχειρηματική μας δράση, διότι αυτό το όνομα εμπνέει σιγουριά.
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η μεγαλύτερη ανησυχία στην αρχή μιας οποιασδήποτε δραστηριότητας είναι εάν αυτό που φτιάχνουμε θα έχει τελικά απήχηση στον τελικό καταναλωτή. Θα βρει ο καταναλωτής το κατάστημά μας το ίδιο ενδιαφέρον που το έχουμε βρει εμείς; Θα του προσελκύσει το ενδιαφέρον να κάνει ένα μικρό ταξίδι και να το επισκεφτεί; Θα τον τραβήξει η εξωτερική εμφάνιση ώστε να διαβεί την πόρτα;
Η ανησυχία αυτή στα πρώτα πολύ σημαντικά βήματα μιας δραστηριότητας μπορεί να σε αποσυντονίσει και να σε απασχολήσει από άλλα θέματα που χρειάζονται προσοχή. Επενδύοντας στο όνομα της οικογένειας Λουμίδη καταφέραμε να παραμερίσουμε αυτήν την ανησυχία και να εστιαστούμε σε άλλα ζητήματα, καθώς ήμασταν σίγουροι πως από την πρώτη μέρα κι όλας θα καταφέρναμε να έχουμε αρκετούς πελάτες.


• Ποιά είναι κατά τη γνώμη σας τα συστατικά που θα πρέπει να έχει η σχέση μεταξύ franchisee και franchisor;

Τα κύρια συστατικά της σχέσης μεταξύ franchisee και franchisor είναι η κατανόηση και η ειλικρίνεια. Πρέπει και οι δύο μεριές να γνωρίζουμε καλά πως η επιτυχία βασίζεται στο αμοιβαίο όφελος και την κοινή προσπάθεια. Ως άνθρωποι της πρώτης γραμμής, εμείς οι συνεργάτες, είμαστε τα κλειδιά στα οποία πρέπει να στηριχθεί η εταιρεία για την επιτυχία και την περαιτέρω ανάπτυξη ενός δικτύου. Έχοντας την υποστήριξη της μητρικής εταιρείας με την εμπειρία της, την τεχνογνωσία της και με συνεχή υποστήριξη σε εμάς, μπορούμε να εξελίσσουμε το concept καθημερινά δημιουργώντας νέα προϊόντα και εξυπηρετώντας όλες τις ανάγκες του καταναλωτή.