Φορολογικά κίνητρα στις συνεπείς επιχειρήσεις
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010
Φορολογικά κίνητρα για τις συνεπείς επιχειρήσεις ζητά η ΕΣΕΕ με υπόμνημά της που κατέθεσε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων. Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ τονίζει ότι η πρότασή της για περισσότερα κίνητρα προς τους συνεπείς φορολογούμενους γίνεται με στόχο «να δημιουργήσουμε παραδείγματα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή». Η πρόταση της Συνομοσπονδίας περιλαμβάνει τα εξής:
Σε επιχειρήσεις που δεν έχουν φορολογικές παραβάσεις κατά την τελευταία πενταετία προτείνεται όπως κατά την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης να γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση για τη διαπίστωση τέτοιων φορολογικών παραβάσεων και αν από τον έλεγχο δεν προκύψει κανένα στοιχείο να θεωρείται η δήλωση ειλικρινής και η χρήση περαιωμένη.
Σε περίπτωση τακτικού φορολογικού ελέγχου, να διενεργείται πρώτα πάντα έλεγχος της τελευταίας χρήσης. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των λογιστικών διαφορών που προσδιορίζει ο έλεγχος κυμαίνεται σε ποσοστό μέχρι 5% επί των συνολικών κερδών της επιχείρησης ή προκύπτει φόρος μέχρι 30.000 ευρώ, οι προηγούμενες ανέλεγκτες χρήσεις να θεωρούνται περαιωμένες ως ειλικρινείς.
Στους συνεπείς φορολογούμενους -φυσικά και νομικά πρόσωπα- να παρέχεται έκπτωση σε ποσοστό 5%-10% του φόρου της συγκεκριμένης χρήσης.
Να δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας αφορολόγητου αποθεματικού από τα κέρδη της επιχείρησης για επενδύσεις.
Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική εξαγγελία για περαίωση των διαχειριστικών χρήσεων, η ΕΣΕΕ προτείνει να δοθεί η δυνατότητα σε επιτηδευματίες (επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες) με τζίρο έως 9 εκατ. ευρώ να υπαχθούν στο καθεστώς περαίωσης, ήτοι να κλείσουν φορολογικά τις διαχειριστικές χρήσεις μέχρι 31.12.2009, ακόμα κι αν δεν εκμεταλλεύτηκαν την προηγούμενη περαίωση των χρήσεων 2000 - 2006.
Βασικά κριτήρια υπαγωγής - προϋποθέσεις σύμφωνα με την πρόταση της Συνομοσπονδίας θα πρέπει να είναι τα ακόλουθα:
1. Να έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα για όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ.
2. Να υπάγονται στη ρύθμιση εκτός από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπά φορολογικά αντικείμενα, όπως οι δηλώσεις ΦΠΑ, ακόμα και αν υπάρχουν παραβάσεις του ΚΒΣ που δεν επηρεάζουν το κύρος των βιβλίων και στοιχείων.
Η υπαγωγή στην ανωτέρω ρύθμιση προϋποθέτει από τη μεριά της επιχείρησης την αποδοχή της περαίωσης, η οποία μπορεί να γίνει μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2010. Η πληρωμή του βεβαιωμένου ποσού να δύναται να πραγματοποιείται ως εξής:
Α. Με την αποδοχή της περαίωσης καταβολή του 1/10 του ποσού και εξόφληση του υπολοίπου σε 12 ή 24 ή 36 μηνιαίες δόσεις αναλόγως του ύψους του.
Β. Η ολοσχερής εξόφληση του βεβαιωμένου ποσού να γίνεται με έκπτωση 10%.
Το σχέδιο της περαίωσης που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών
Κλείνουν οριστικά με συνοπτικές διαδικασίες 1.000.000 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των ετών 2000-2009.
Εντός ρύθμισης και οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια.
Αυτόματος υπολογισμός των πρόσθετων φόρων με απλό μαθηματικό τρόπο.
Εκδοση και αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων από ΓΓΠΣ.
Οριστική καταστροφή βιβλίων και φορολογικών στοιχείων από όσους υπαχθούν στη ρύθμιση.
Εξόφληση των πρόσθετων φόρων είτε εφάπαξ με έκπτωση 5% είτε σε μηνιαίες δόσεις.
Εκτός ρύθμισης οι χρήσεις 2000-2006 που έχουν περαιωθεί και οι χρήσεις που έχουν περαιωθεί με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης.
Πηγή Ημερησία