Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για την αγορά του franchise στην Ελλάδα
Franchise Market
bannertopleft
Shadow.gr
Γρηγόρης Μικρογεύματα - Coffeeright
PitStopPark.com
Astir Zois advert
NaraCamicie
k2 campus
iScool
Vidneo.gr
Bloodhound
piatsakalamaki
interasfalisi
hot_dog_king

Κατάλογος franchise

Βρείτε το σύστημα franchise που σας ταιριάζει...

Διάλεξε κλάδο:


Διάλεξε κατηγορία:
επιλογή δικτύου με όνομα

Ειδικοί συνεργάτες franchise

Τριέτες συμβόλαιο στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010

Δέσμη μέτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βασικό άξονα την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ανακοίνωσε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την υπογραφή του «Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010 - 2013».

Στις νέες αυτές πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται:

- Η σύσταση ταμείου επιχειρηματικότητας, με ίδια κεφάλαια ύψους 460 εκατ. ευρώ που θα προέρχονται στο σύνολό τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013.

- Η ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου «Jeremie», προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ, βασικός στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των διαρθρωτικών ταμείων με τη χρήση επιστρεπτέων ενισχύσεων (δάνεια, εγγυήσεις, συμμετοχές σε επιχειρηματικά κεφάλαια κ.λπ.).

- Ο σχεδιασμός πρόσθετων προγραμμάτων επιχορηγήσεων για το 2010-2011 ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Δέσμη μέτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βασικό άξονα την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ανακοίνωσε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Οι ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την υπογραφή του «Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010 - 2013» που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας με συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων.

Η υπουργός ανέγνωσε, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο οποίο επισημαίνεται ότι το εθνικό σχέδιο αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που προσπαθούν σήμερα να επιβιώσουν και αναδεικνύει την ανάγκη για συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Το σχέδιο «αποτελεί το συμβόλαιο για συνεργασία πολιτείας και αγοράς. Ολοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την κρίση και θα βγούμε πιο δυνατοί», καταλήγει ο Πρωθυπουργός.


ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Στις νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η υπουργός, περιλαμβάνονται:

1) Η σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας, με ίδια κεφάλαια ύψους 460 εκατ. ευρώ που θα προέρχονται στο σύνολό τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013. Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας στοχεύει στη χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια μέσω της μόχλευσης του ιδίου κεφαλαίου του με πόρους του χρηματοπιστωτικού τομέα. Μεσοπρόθεσμα το νέο αυτό Ταμείο Επιχειρηματικότητας από απλό εργαλείο διαχείρισης ΕΣΠΑ 2007-2013 θα γίνει ένα πλήρες και νέο χρηματοδοτικό σχήμα. Το ΥΠΟΙΑΝ επεξεργάζεται το σχετικό σχέδιο νόμου.


Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας θα αποτελείται από τα εξής επιμέρους ταμεία:

- Ταμείο Γενικής Επιχειρηματικότητας για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων προϊόντων σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους. Προϋπολογισμός, περίπου 200-250 εκατ. ευρώ.

- Ταμείο Ειδικής Επιχειρηματικότητας, με προϋπολογισμό περίπου 150 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων πιο ειδικευμένων προϊόντων σε επιχειρήσεις που θα επενδύσουν για πράσινη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη, για την καινοτομία.

- Ταμείο Πολιτιστικής Επιχειρηματικότητας, με προϋπολογισμό περίπου 40 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων σε νέους δημιουργούς και επιχειρήσεις του πολιτιστικού τομέα. Είναι η πρώτη φορά που ένα από τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ― ο πολιτισμός ― θα αποτελέσει εργαλείο σε μία αναπτυξιακή στρατηγική.

- Ταμείο Εκσυγχρονισμού της Εφοδιαστικής Αλυσίδας για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων προϊόντων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους, που με τη σειρά της θα επηρεάσει θετικά το εμπόριο και την ποιότητα των προϊόντων και θα βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές. Προϋπολογισμός, περίπου 20 εκατ. ευρώ.

2) Την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου «Jeremie», προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος του «Jeremie» είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των διαρθρωτικών ταμείων με τη χρήση επιστρεπτέων ενισχύσεων (δάνεια, εγγυήσεις, συμμετοχές σε επιχειρηματικά κεφάλαια κ.λπ.).

Το μεγάλο πλεονέκτημα του «Jeremie» είναι το γεγονός ότι οι ενισχύσεις που δίνονται στις ΜμΕ είναι ανακυκλούμενες, δηλαδή επιτρέπουν τη συνεχή ανατροφοδότηση των πόρων που κατευθύνονται στις δράσεις αυτές. Το Επενδυτικό Συμβούλιο του «Jeremie» έχει ήδη συσταθεί και συνεδριάσει και βρισκόμαστε στο στάδιο της επιλογής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα διαθέσουν το πρώτο προϊόν για δάνεια επιμερισμού κινδύνου, δηλαδή χαμηλότοκα δάνεια.

3) Τον σχεδιασμό πρόσθετων προγραμμάτων επιχορηγήσεων για το 2010-2011 ύψους 300 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για τη στήριξη της εξωστρέφειας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και των πράσινων δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Οι δύο πρώτες δράσεις αφορούν δανειακά κεφάλαια, η τρίτη επιχορηγήσεις. «Το υπουργείο Οικονομίας», τόνισε η κυρία Κατσέλη, «παρεμβαίνει αποφασιστικά για να αντιμετωπίσει την ασφυξία που απειλεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».


ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΜΕ

Η υπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στις δράσεις του ΤΕΜΠΜΕ, με αφορμή παράπονα και καταγγελίες για απροθυμία των τραπεζών να προωθήσουν αιτήματα των επιχειρήσεων για ένταξη στα προγράμματα εγγυοδοσίας. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι επιχείρηση από την Αρτα ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα εγγύησης δανείων για εξόφληση ασφαλιστικών υποχρεώσεων και το αποτέλεσμα ήταν να εγγραφεί στον «Τειρεσία».

Οπως είπε η κυρία Κατσέλη, υπάρχουν μεν προβλήματα αλλά η ροή των χρηματοδοτήσεων αναμένεται να ομαλοποιηθεί. Είμαστε, πρόσθεσε, σε καθημερινή συνεργασία με τις τράπεζες για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα. Διευκρίνισε επίσης ότι η πρόσφατη παρέμβαση της Κομισιόν που χαρακτήρισε αντι-Κοινοτικό το πρόγραμμα χορήγησης άτοκων δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα έχει επιπτώσεις, καθώς η σημερινή κυβέρνηση γνώριζε εξ αρχής ότι οι δράσεις αυτές δεν ήταν συμβατές με τον σχετικό Κανονισμό και κάλυψε τη δαπάνη από εθνικούς πόρους.

Το «συμβόλαιο» για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπεγράφη σήμερα από την υπουργό και τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου περιλαμβάνει δράσεις σε τρεις βασικούς άξονες, που είναι: Ενίσχυση της καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας (απλοποίηση ρυθμιστικού περιβάλλοντος, πάταξη γραφειοκρατίας, πρόσβαση των μικρομεσαίων στις κρατικές προμήθειες, κ.λπ.), ενίσχυση της εξωστρέφειας (υποστήριξη εξαγωγών, κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού κ.ά.), και ενίσχυση της ρευστότητας (νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, βελτίωση της πρόσβασης σε εγγυήσεις και κεφάλαια, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΜμΕ, κ.λπ.).


ΠΩΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

- Ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων κ. Γ. Καββαθάς ανέφερε ότι τα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν πρέπει να είναι ευκαιριακά και τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων για τον περιορισμό του «all inclusive» στην τουριστική αγορά.

- Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης, ο οποίος απένειμε τιμητική πλακέτα στην υπουργό, είπε ότι θα συστήσει στις εμπορικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις χαμηλές τιμές των εκπτώσεων έως το τέλος του έτους.

- Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων κ. Δ. Μπακατσέλος τόνισε ότι η Ενωση λαμβάνει καθημερινά μηνύματα αγωνίας για την επιβίωση των μικρομεσαίων.

- Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη υπογράμμισε ότι περισσότερες από 9.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στο μητρώο εξαγωγέων που έχει συστήσει ο ΠΣΕ.

- Ο γεν. γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Χ. Γκόρτσος επεσήμανε ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι τράπεζες, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης παραμένει θετικός.

- Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δ. Λακασάς ζήτησε ενίσχυση της πιστοποίησης συμμόρφωσης των ελληνικών προϊόντων με τα διεθνή πρότυπα, κάτι που αποτελεί, όπως είπε, διαβατήριο για τις αγορές του εξωτερικού.

- Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλ. Καλαμπόκης είπε ότι μόνο με βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα υπάρξει φως για έξοδο από την κρίση.


Γιώργος Παπανδρέου: «Συμβόλαιο της αγοράς με την πολιτεία»

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έστειλε στην ημερίδα για το εθνικό σχέδιο στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων το ακόλουθο μήνυμα:

«Οι τελευταίοι μήνες ήταν ίσως η δυσκολότερη περίοδος που πέρασε ποτέ η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Η Ελλάδα βιώνει μία πρωτόγνωρη οικονομική συγκυρία. Εξαιτίας παθογενειών που μάστιζαν επί πολλά χρόνια τη χώρα μας, βιώνουμε με ιδιαίτερα οξύ τρόπο τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες βρεθήκαμε τόσο κοντά σε έναν τόσο μείζονα κίνδυνο, αυτό της χρεοκοπίας, γι' αυτό κι από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, δίνουμε μία σκληρή μάχη σε όλα τα μέτωπα.

Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις και καταφέραμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία για τη χώρα μας, να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και να εξασφαλίσουμε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμοιο του οποίου ουδέποτε υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.

Με τα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στην οικονομία, στο κράτος και στους θεσμούς, η επιτυχία αυτή δεν ήταν αυτονόητη. Ομως πετύχαμε, γιατί η προσπάθεια δεν έγινε μόνο από την κυβέρνηση, αλλά από ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Με τη δουλειά, την επιμονή και την υπομονή του απέδειξε ότι καταλαβαίνει τα προβλήματα κι είναι διατεθειμένος να συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια για να σώσουμε την πατρίδα μας από βέβαιη πριν από λίγους μήνες καταδίκη σε διαρκή ύφεση και μαρασμό.

Με τις δύσκολες αποφάσεις που λάβαμε, εξασφαλίσαμε τη συνέχιση της λειτουργίας της οικονομίας μας, αλλά εντέλει και της ίδιας της κοινωνίας. Κάναμε όλοι μαζί το πρώτο και βασικό βήμα, για να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας: Κερδίσαμε τον χρόνο που χρειαζόμαστε, ώστε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα για να ανασάνει, για να διορθώσουμε τις παθογένειες που μας οδήγησαν εδώ.

Χρέος μας τώρα είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια με το ίδιο θάρρος, με την ίδια τόλμη, με την ίδια αποφασιστικότητα. Με μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, στους δημοκρατικούς μας θεσμούς, στο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας μας.

Και όπως πετύχαμε μέχρι σήμερα, έτσι είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε όλοι μαζί και το επόμενο χρονικό διάστημα σε όλους τους κοινούς μας στόχους κι είναι αυτή ακριβώς η πίστη μου στη συλλογική προσπάθεια που δίνει στη σημερινή εκδήλωση του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με το εθνικό σχέδιο στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων 2010-2013 έναν διπλό συμβολισμό:

Πρώτον, αποδεικνύει τη βούλησή μας να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά το πλέον παραγωγικό κύτταρο της οικονομίας μας. Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που προσπαθούν σήμερα να επιβιώσουν στον ασφυκτικό κλοιό της έλλειψης ρευστότητας, της μειωμένης ζήτησης και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας.

Δεύτερον, αναδεικνύει την ανάγκη για συνεργασία όλων των δημιουργικών δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, ώστε να αλλάξουμε οριστικά πορεία και οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν πρωτεργάτες στον αγώνα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Και αυτό γιατί το εθνικό σχέδιο στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι απλώς ακόμη ένα εργαλείο υλοποίησης της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Αποτελεί το συμβόλαιο για τη συνεργασία μεταξύ πολιτείας και αγοράς, επικυρώνει τη δέσμευσή μας για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς τους και βελτιώνοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Είμαι βέβαιος ότι με την έμπρακτη συνεργασία των παραγωγικών φορέων, τη συμμετοχή των υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων, τη συνεργασία των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και τη στήριξη του Ελληνα καταναλωτή, όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την κρίση και θα βγούμε πιο δυνατοί, έχοντας δημιουργήσει μία Ελλάδα καλύτερη, δικαιότερη και πιο εύρωστη».

Πηγή kerdos.gr