Ταχύτατη η ανάπτυξη του franchise στη γερμανική αγορά
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011
Η «μόδα» του franchise μπορεί να εισήχθη στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ, όμως η ανάπτυξη που γνωρίζει είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Απόδειξη η γερμανική αγορά, όπου οι 980 περίπου επιχειρήσεις που λειτουργούν με βάση αυτό το μοντέλο και οι 65.500 δικαιούχοι απασχολούν 463.000 εργαζόμενους. Μόνο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που βρίσκεται στην πρωτοπορία, λειτουργούν 28.000 δικαιούχοι με 36.000 καταστήματα και 182.000 εργαζόμενους. Όσο για τον κύκλο εργασιών, αυξήθηκε από τα 22 δις ευρώ το 2000 στα 55 δις πέρυσι, ήτοι κατά 150%.
Πρακτικά, είναι ότι για πολλούς καταναλωτές δεν υπάρχει πρακτικά καμία διαφορά ανάμεσα σε ένα υποκατάστημα μιας εταιρίας και σε ένα κατάστημα που λειτουργεί με τη μέθοδο franchise. Ωστόσο, στη δεύτερη περίπτωση το ρίσκο είναι σαφώς μεγαλύτερο, ενώ και τα «προαπαιτούμενα» είναι πολύ περισσότερα – για παράδειγμα, παίζουν πιο σημαντικό ρόλο τόσο η προσωπικότητα του δικαιούχου όσο και τα ίδια κεφάλαια που είναι διατεθειμένος να τοποθετήσει. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία όλες οι προσπάθειες των υποψήφιων δικαιούχων.
Είναι φανερό σε ότι ορισμένες από αυτές τις παραμέτρους αποτελούν πλεονεκτήματα για τις φίρμες που επιλέγουν να επεκταθούν με τη μέθοδο franchise – για παράδειγμα, δεν είναι υποχρεωμένες να χρηματοδοτήσουν κάθε κατάστημα που δημιουργείται. Στην πράξη, πάντως, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η τακτική που ακολουθούν οι σοβαρές επιχειρήσεις, που επιθυμούν μόνιμη παρουσία και όσο το δυνατό μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, είναι εκείνη της παράλληλης επέκτασης: σε περιφερειακό επίπεδο δημιουργούν αρχικά υποκαταστήματα, τα οποία στη συνέχεια διευρύνουν την παρουσία τους μέσω του franchise.
Πρότυπο στην γερμανική αγορά όσον αφορά το franchise θεωρείται η αμερικανική αλυσίδα ταχυφαγίας των McDonald’s. Σημαντική παρουσία έχουν, επίσης, εταιρίες όπως οι Kamps, Backwerk, Smidt Küchen, Marc O’Polo, Bo Concept, Mister Minit και άλλες.
Η INTZEIDIS Consulting είναι εταιρεία συμβούλων με έδρα το Μόναχο που ειδικεύεται στο εξωτερικό εμπόριο μεταξύ της Ελλάδας και των Γερμανόφωνων χωρών. Με εξειδικευμένα στελέχη και ευρύ δίκτυο συνεργασιών παρέχει υπηρεσίες σε ζητήματα εξαγωγών και διεθνούς εμπορίου, εξαγωγικού μάρκετινγκ, επικοινωνίας, ερευνών αγοράς, κλαδικών μελετών ενώ αναλαμβάνει και την επιμόρφωση και κατάρτιση στελεχών σε θέματα εξαγωγών.
Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται ελληνικές και γερμανόφωνες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού τομέα στις οποίες έχει συμβάλλει με επιτυχία στις αντίστοιχες αγορές παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.intzeidis.de