«Παράγω και εξάγω» πρότεινε ως νέο οικονομικό μοντέλο της χώρας ο ΣΕΒΕ στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16.09.11, συνάντηση μεταξύ της Διοίκησης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο των επαφών του με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης κατά την 76η ΔΕΘ.
Η Διοίκηση του ΣΕΒΕ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κ. Σαμαρά τις προτάσεις του Συνδέσμου αναφορικά με την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την προώθηση της ελληνικής παραγωγής, με κεντρικό πυλώνα το κρίσιμο ζήτημα της ρευστότητας. Ζήτησε συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ώστε να εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο κοινής αποδοχής εξόδου από την κρίση και αποκατάστασης ενός κλίματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας της χώρας μας διεθνώς.
Για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ο ΣΕΒΕ τόνισε ότι η όλη προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (2/3) στη μείωση του δημόσιου τομέα και στην περιστολή των κρατικών δαπανών και κατά μικρότερο ποσοστό (1/3) στην αύξηση των εσόδων του κράτους, με δεδομένες μάλιστα τις αδυναμίες του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας μας.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς έθεσε στον κ. Σαμαρά ως προτεραιότητα την ενίσχυση της εξαγωγικής πολιτικής, την αναδιάρθρωση του συστήματος εξαγωγών και τον συντονισμό των δράσεων και φορέων εξωστρέφειας, που μπορούν να επιτευχθούν μέσω της δημιουργίας μίας «Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας», θέση η οποία έχει γίνει αποδεκτή από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της ρευστότητας, το οποίο απασχολεί το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και ειδικά τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ ζήτησε τη στήριξη του κ. Σαμαρά για την άμεση επιστροφή των ποσών που το Δημόσιο οφείλει στις εξαγωγικές επιχειρήσεις με αιχμή του δόρατος το πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα από τη δέσμευση αντίστοιχου μέρους του δανείου που λαμβάνει η χώρα μας στο πλαίσιο του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου πλαισίου.
Επιπρόσθετα, ο κ. Λακασάς παρουσίασε στον κ. Σαμαρά τις προτάσεις του ΣΕΒΕ για:
-
σύσταση και λειτουργία ενός νέου, εναλλακτικού μηχανισμού χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων
-
αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων - κυρίως μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους προσωπικού, ενέργειας και μεταφοράς - ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των υγιών επιχειρήσεων, μέσα από αίτημα εξαίρεσης της χώρας μας από τους σχετικούς κοινοτικούς περιορισμούς για μια τριετία και επαναπροσδιορισμό των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με στόχευση στα προγράμματα αναπτυξιακού χαρακτήρα και στήριξης της επιχειρηματικότητας
-
επιδότηση της εργασίας σε εξαγωγικές επιχειρήσεις ως υποκατάστατο του επιδόματος ανεργίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%
-
καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο και εποπτεία της αγοράς
Τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν διεξοδικότερα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε στη συνέχεια ο ΣΕΒΕ με τους κκ. Χρήστο Σταϊκούρα - Αναπληρωτή Τομεάρχη Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας, Νότη Μηταράκη, Αναπληρωτή Τομεάρχη Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, Τομεάρχη Ανάπτυξης, Ιωάννη Βρούτση, Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομικών και Ευριπίδη Στυλιανίδη, Γραμματέα Προγράμματος Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ.