Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για την αγορά του franchise στην Ελλάδα
Franchise Market
bannertopleft
Shadow.gr
Γρηγόρης Μικρογεύματα - Coffeeright
PitStopPark.com
Astir Zois advert
NaraCamicie
k2 campus
iScool
Vidneo.gr
Bloodhound
piatsakalamaki
interasfalisi
hot_dog_king

Κατάλογος franchise

Βρείτε το σύστημα franchise που σας ταιριάζει...

Διάλεξε κλάδο:


Διάλεξε κατηγορία:
επιλογή δικτύου με όνομα

Ειδικοί συνεργάτες franchise

Επιχειρήσεις: Ετοιμες για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Η μελέτη του ELTRUN δείχνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να κατανοούν τα οφέλη από τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για τη διεκπεραίωση εργασιών όπως είναι η διακίνηση τιμολογίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 52% των επιχειρήσεων σκοπεύει να ξεκινήσει να εκδίδει ηλεκτρονικά τιμολόγια στο άμεσο μέλλον. Επίσης, ένα υψηλό ποσοστό (42%) των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική τιμολόγηση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% του συνόλου των εκδιδόμενων τιμολογίων. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «το γεγονός αυτό αποτυπώνει μία σημαντική δυναμική στην αγορά, που φανερώνει την ετοιμότητα της αγοράς για μετάβαση σε καθεστώς καθολικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης».

Η μελέτη εκπονήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΓΓΠΣ να δει αν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα έχουν απήχηση στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο. Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα 27-4-2010 έως και 24-5-2010 μέσω online ερωτηματολογίου και απευθυνόταν τόσο σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν όσο και σε επιχειρήσεις που δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τιμολόγια. Στην έρευνα συμμετείχαν 130 επιχειρήσεις, δείγμα το οποίο μπορεί να μην εξασφαλίζει απολύτως ασφαλή συμπεράσματα, αρκετό, όμως, για να δείξει τις τάσεις που διαμορφώνονται.

Franchise Market

Ενδιάμεσοι
Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, πως σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων-χρηστών ηλεκτρονικών τιμολογίων χρησιμοποιεί ενδιάμεσους (παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης) για την ανταλλαγή ηλεκτρονικών τιμολογίων (40%) και ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που δέχθηκε ουσιαστική βοήθεια από ειδικούς της αγοράς για την υλοποίηση του έργου ηλεκτρονικής τιμολόγησης (66%). Αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο ωριμότητας της αγοράς, καθώς δείχνει ότι υπάρχουν ειδικοί και εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες.

Συμπεράσματα
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από τις ερωτήσεις που σχετίζονται με τους λόγους μη χρήσης του ηλεκτρονικού τιμολογίου (από τις επιχειρήσεις που δε χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τιμολόγια). Βασικοί λόγοι μη χρήσης ηλεκτρονικών τιμολογίων αποτελούν η έλλειψη πληροφόρησης που σχετίζεται με θεσμικά και τεχνικά θέματα και η μη γνώση της ύπαρξης έτοιμων και απλών λύσεων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις άμεσα. Σημαντικό είναι όμως και το γεγονός ότι υπάρχει μία ανασφάλεια που σχετίζεται με τις προθέσεις των πελατών των επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται οι παρακάτω δράσεις:

 

  • Καμπάνια ενημέρωσης για τα οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της φορολογικής διαδικασίας που πρέπει να ακολουθείται.
  • Ενημέρωση για την ύπαρξη επιχειρήσεων και οργανισμών που μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρηση στην άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
  • Εκπαίδευση επιχειρήσεων και προσωπικού επιχειρήσεων για τις διαδικασίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης από εκπαιδευτικούς φορείς.
  • Αντιμετώπιση του θέματος της έντυπης έκδοσης του Δελτίου Αποστολής.

Ακόμα και οι επιχειρήσεις που δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονική τιμολόγηση αναγνωρίζουν την ύπαρξη πιθανών σημαντικών οφελών από τη χρήση της (συνολικά το 98% των επιχειρήσεων, ενώ το 65% από αυτές αναγνωρίζουν ως πολύ/πάρα πολύ σημαντικά τα οφέλη). Το 79% θεωρεί σχετικά εύκολη τη διαδικασία έναρξης έκδοσης. Ο βαθμός ετοιμότητας των επιχειρήσεων είναι σημαντικός, μιας και πάνω από τις μισές επιχειρήσεις θεωρούν ότι είναι από μέτρια ως πολύ έτοιμες, και συνεπώς η μετάβαση σε καθεστώς ηλεκτρονικής τιμολόγησης δε θα επιφέρει ιδιαίτερα προβλήματα.

Βελτίωση λειτουργικού κόστους

Οι επιχειρήσεις στο σύνολο τους (και αυτές που χρησιμοποιούν και αυτές που δε χρησιμοποιούν) αναγνωρίζουν ως σημαντικά τα οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Καταδεικνύεται πως η χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και μπορούν να καταταχθούν σε δύο γενικές κατηγορίες:

Στρατηγικά, που σχετίζονται με τη συνολική βελτίωση της αποτελεσματικότητας (20%), τη βελτίωση της εικόνας τους (23%), αλλά και τη μείωση των διαφωνιών με τους πελάτες (30%).

Επιχειρησιακά, που σχετίζονται με τη μείωση του λειτουργικού κόστους (52%) και χρόνου (51%), αλλά και αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους σε επιμέρους διαδικασίες, όπως διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων (18%), διαχείριση, αποθήκευση και επεξεργασία τιμολογίων (63%).

Ομαδοποιώντας τους παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν στην υιοθέτηση του ηλεκτρονικού τιμολογίου διαμορφώνονται τέσσερις κατηγορίες παραγόντων:

Η πρώτη κατηγορία σχετίζεται με τους παράγοντες τεχνικής και οργανωτικής υποστήριξης που χρειάζονται οι επιχειρήσεις.

Από αυτές σημαντικότερη είναι η ύπαρξη υποστήριξης (σε ποσοστό 63% θεωρείται πολύ και πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας), με εξίσου κρίσιμη την ευκολία στην εκπαίδευση του προσωπικού (62%).

Η δεύτερη κατηγορία αφορά θέματα που σχετίζονται με την αγορά και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Από αυτές σημαντικότερη είναι η δυνατότητα ηλεκτρονικής ανταλλαγής με την πλειονότητα των συνεργατών της επιχείρησης (84%), η ύπαρξη εταιρειών για την παροχή έτοιμων λύσεων ηλεκτρονικής τιμολόγησης (69%) και η ταχύτερη εξόφληση τιμολογίων (60%).

Η τρίτη κατηγορία αφορά θέματα εμπιστοσύνης τα οποία έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα η διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας ανταλλαγής τιμολογίων (83%) αλλά και η διασφάλιση εμπιστευτικότητας των στοιχείων του τιμολογίου (77%) φαίνεται να αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικούς παράγοντες.

Η τελευταία κατηγορία σχετίζεται με δράσεις που αφορούν το κράτος. Σε θεσμικό επίπεδο ακανθώδες θέμα αποτελεί η θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής έκδοσης ή κατάργησης του δελτίου αποστολής (89%), αλλά και η πιστοποίηση των μηχανισμών και των διαδικασιών (86%) που υπάρχουν στην αγορά για ηλεκτρονική τιμολόγηση. Παράλληλα, σε επίπεδο παροχών σημαντικότερη είναι η ύπαρξη φορολογικών κινήτρων (86%) ιδιαίτερα αν προωθηθεί η μαζική χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου.