Πλοηγηθείτε στην πιο ολοκληρωμένη ψηφιακή βιβλιοθήκη για franchise στην Ελλάδα
Franchise Market
bannertopleft
Espa-Central - Ο απόλυτος οδηγός για τα χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ
SoftOne - Κορυφαία τεχνολογία στη μηχανογράφιση
Power-Tax - Το πληρέστερο φορολογικό portal
Language-Schools - Όλοι ξέρουν που πρέπει να ψάξουν για ξένες γλώσσες
Franchise-Emporium - Τα πάντα για τις επιχειρήσεις
Shadow.gr
Γρηγόρης Μικρογεύματα - Coffeeright
PitStopPark.com
Astir Zois advert
NaraCamicie
k2 campus
iScool
Vidneo.gr
Bloodhound
Business On Line - e-business software platform

"Προβλήματα που οδηγούν στον τερματισμό της σύμβασης Franchise" του κ. Σωτήρη Γιαννακάκη δικηγόρου, LL.M. Harvard, Η.Π.Α., Γενικού διευθυντή & Νομικού Συμβούλου του συνδέσμου franchise της Ελλάδας & του κ. Yπαπαντής Καλογερόπουλου Δικηγόρου.E.S.S. Lyon III, France

Οι περισσότερες συμβάσεις franchise είναι ορισμένου χρόνου. Έτσι, σε αυτήν την περίπτωση η σύμβαση franchise τερματίζεται κατ’αρχήν κατά την επέλευση του προσδιορισθέντος με τη σύμβαση χρόνου.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές λύεται πρόωρα λόγω καταγγελίας ενός από τα μέρη για παραβίαση συμβατικού όρου.Συγκεκριμένα:

Κατά κανόνα μια σύμβαση ορισμένου χρόνου δεν μπορεί να λυθεί πριν την παρέλευση της χρονικής της διάρκειας παρά μόνον για σπουδαίο λόγο κάποιου εκ των συμβαλλομένων μερών.

Α. Η καταγγελία με πρωτοβουλία του Δικαιοδόχου για παραβάσεις του Δικαιοπαρόχου
Σε περίπτωση έλλειψης κάποιου από τα βασικά στοιχεία του franchise όπως η παραχώρηση χρήσης σήματος ή το ίδιο το σήμα, η μετάδοση τεχνογνωσίας, η παροχή διαρκούς υποστήριξης κλπ, η σύμβαση μπορεί να λυθεί με καταγγελία του Δικαιοδόχου. Συγκεκριμένα:
- Παραλείψεις του Δικαιοπαρόχου σχετικά με το σήμα
Η σύμβαση franchise δύναται να λυθεί:

  • Εάν ο Δικαιοπάροχος δεν παραχωρεί στο Δικαιοδόχο την άδεια χρήσης των σημάτων και άλλων διακριτικών γνωρισμάτων του Συστήματος Δικαιόχρησης (franchise)
  • Εάν ο Δικαιοπάροχος εγκαταλείπει το σήμα του προς όφελος άλλου σήματος
  • Εάν ο Δικαιοπάροχος αμελεί να λάβει μέτρα για την υποστήριξη του σήματός του ή σε περίπτωση μη ανανέωσης αυτού στις αρμόδιες αρχές.
  • Εάν ο Δικαιοπάροχος δεν επενδύει συγκεκριμένα ποσά σε διαφήμιση προκειμένου να προωθήσει το σήμα του

- Παραλείψεις του Δικαιοπαρόχου σχετικά με την παροχή διαρκούς υποστήριξης
Η παράλειψη του Δικαιοπαρόχου να μεταδώσει την τεχνογνωσία του δύναται να αποτελέσει επίσης λόγο καταγγελίας της σύμβασης. Το ίδιο αποτέλεσμα δύναται να επιφέρει μια ακόμα σοβαρότερη παράβαση από μέρους του Δικαιοπαρόχου ήτοι όταν ο τελευταίος μεταφέρει την τεχνογνωσία του σε τρίτους εκτός του Δικτύου του δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς το ίδιο του το Δίκτυο.
- Μη συμμόρφωση του Δικαιοπαρόχου με λοιπές συμβατικές διατάξεις
Τέτοιες παραβάσεις της σύμβασης δύναται να σχετίζονται με αλλαγή από το Δικαιοπάροχο του δικτύου διανομής του, την αποκλειστικότητα της περιοχής των δικαιοδόχων, την αλλαγή των τιμών των προιόντων ή υπηρεσιών χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του Δικαιοδόχου, αλλαγή των οικονομικών όρων της σύμβασης κλπ.

Από την άλλη μεριά, η σύμβαση δύναται να καταγγελθεί και από την πλευρά του Δικαιοπαρόχου για σπουδαίο λόγο που οφείλεται στο Δικαιοδόχο και συγκεκριμένα:

Β. Η καταγγελία με πρωτοβουλία του Δικαιοπαρόχου για παραβάσεις του Δικαιοδόχου
Ο Δικαιοπάροχος δύναται να καταγγείλει τη σύμβαση franchsie σε περίπτωση μη εκτέλεσης ή πλημμελούς εκτέλεσης από το Δικαιοδόχο των συμβατικών του υποχρεώσεων. Οι κυριότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι ενδεικτικά :
-Η παραβίαση της βασικής υποχρέωσης του Δικαιοδόχου να σεβαστεί την απεικόνιση του σήματος, τις αρχές και τους κανόνες που εφαρμόζει ο Δικαιοπάροχος, η μη συμμόρφωση με την μεταδοθείσα τεχνογνωσία, καθώς και οποιαδήποτε ενέργεια που δύναται να βλάψει την ταυτότητα και φήμη του Δικτύου .Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν ο Δικαιοδόχος δεν ακολουθεί συστηματικά την ανάλογη εκπαίδευση για να κατανοήσει και να υιοθετήσει την τεχνογνωσία του Δικαιοπαρόχου.
-Η μη πληρωμή από το Δικαιοδόχο των διαρκών δικαιωμάτων (royalties) –η οποία αποτελεί και το συνηθέστερο λόγο καταγγελίας από την πλευρά του Δικαιοπαρόχου-καθώς και η μη κοινοποίηση στο Δικαιοπάροχο των οικονομικών στοιχείων του .
-Η μη συμμόρφωση με την υποχρέωση αποκλειστικής προμήθειας από το Δικαιοπάροχο ή τους υποδεικνυόμενους από αυτόν προμηθευτές όταν βεβαίως αυτή είναι δικαιολογημένη
-Η παραβίαση της ρήτρας περί απαγόρευσης ανταγωνισμού διαρκούσης της σύμβασης .
-Η παραβίαση από το Δικαιοδόχο της υποχρέωσης εχεμύθειας κοινοποιώντας την τεχνογνωσία του Δικαιοπαρόχου εκτός Δικτύου
-Η προσπάθεια υπονόμευσης του Δικτύου από το Δικαιοδόχο
-Η αυθαίρετη ολική μεταβίβαση/εκχώρηση των δικαιωμάτων του από τη σύμβαση σε τρίτο ειδικά όταν αυτός είναι ανταγωνιστής του Δικτύου.

Πέρα των ανωτέρω περιπτώσεων είναι δυνατή και η περίπτωση της προσωρινής διακοπής ή αναστολής ισχύος της σύμβασης. Σε μια τέτοια περίπτωση, η σύμβαση διακόπτεται προσωρινά. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν, λόγου χάρη, ο Δικαιοδόχος σταματά να πληρώνει τα διαρκή δικαιώματα και ο Δικαιοπάροχος σταματά να τον προμηθεύει με προϊόντα. Συνιστά επομένως ένα προσωρινό μέτρο το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα είτε τη διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ των μερών είτε –συνηθέστερα -την δικαστική λύση της σύμβασης ήτοι την προσφυγή στα δικαστήρια προκειμένου να αναγνωριστεί η λύση της σύμβασης σε συνέχεια σχετικής καταγγελίας.

Παρόλο που κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο είναι προτιμότερο, στην περίπτωση που ο Δικαιοπάροχος ή ο Δικαιοδόχος δεν συμμορφώνονται με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, να ζητηθεί από το Δικαστήριο να επισφραγίσει την οριστική λύση της σύμβασης. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση το μέρος που προσφεύγει πρώτο στη δικαιοσύνη καλείται να αποδείξει τις συμβατικές παραβάσεις του έτερου μέρους

Συμπερασματικά, σημειώνουμε ότι η λύση της σύμβασης franchise και ιδιαίτερα όταν αυτή προέρχεται από καταγγελία ενός εκ των συμβαλλομένων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και χειρισμό από τα μέρη, καθώς τότε κρίνεται η πορεία τους μετά την διακοπή της συνεργασίας στην οποία και οι δύο επένδυσαν χρόνο και χρήμα. Για το λόγο αυτό καθίσταται σε κάθε περίπτωση αναγκαία η συνδρομή των ειδικών συμβούλων και νομικών για το χειρισμό και επιμέλεια της υπόθεσης ώστε κάθε συμβαλλόμενος να μην εξέλθει της συνεργασίας αυτής ζημιωμένος ηθικά, επιχειρηματικά και, βεβαίως, οικονομικά.