Πλοηγηθείτε στην πιο ολοκληρωμένη ψηφιακή βιβλιοθήκη για franchise στην Ελλάδα
Franchise Market
bannertopleft
Espa-Central - Ο απόλυτος οδηγός για τα χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ
SoftOne - Κορυφαία τεχνολογία στη μηχανογράφιση
Power-Tax - Το πληρέστερο φορολογικό portal
Language-Schools - Όλοι ξέρουν που πρέπει να ψάξουν για ξένες γλώσσες
Franchise-Emporium - Τα πάντα για τις επιχειρήσεις
Shadow.gr
Γρηγόρης Μικρογεύματα - Coffeeright
PitStopPark.com
Astir Zois advert
NaraCamicie
k2 campus
iScool
Vidneo.gr
Bloodhound
Business On Line - e-business software platform

Συνέντευξη του κ. Σπύρου Δημητρούκα, διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης της Digital Business Networks Ltd.,για την ανάγκη της δια βίου μάθησης στην αγορά των μηχανικών και το δίκτυο εκπαιδευτικών κέντρων Engineering i-Points

Σπύρος Δημητρούκας

O κ. Σπύρος Δημητρούκας, Διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Digital Business Networks Ltd., αναλύει στο περιοδικό Franchise Emporium, τις σύγχρονες προκλήσεις και τις ανάγκες δια βίου μάθησης στον κλάδο των Μηχανικών και πώς αναπτύσσεται το δίκτυο εκπαιδευτικών κέντρων της Engineering Intelligence.

Franchise Emporium: Περιγράψτε μας πιο το διαμορφούμενο πλαίσιο της αγοράς των μηχανικών σήμερα, ενδεχόμενα προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει το επάγγελμα του μηχανικού.

Σπύρος Δημητρούκας: Ο επαγγελματίας μηχανικός έως σήμερα κατά κύριο λόγο απασχολούνταν είτε σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα υποδομής του δημοσίου, είτε σε μικρής κλίμακας κατασκευές όπως κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους κ.λ.π. Το πλαίσιο αυτό σίγα σιγά αλλάζει για τρείς κυρίως λόγους: α) κορέστηκε η αγορά κατασκευής κατοικιών εκμεταλλευόμενη τον «εύκολο» δανεισμό από τις τράπεζες, β) πολλά προγραμματισμένα μεγάλα έργα υλοποιήθηκαν με παράλληλη εξάντληση των σχετικών κονδυλίων και γ) ταυτόχρονα με τα παραπάνω η διεθνής αλλά και Ελληνική οικονομική κρίση αποδυναμώνει την αγορά. Ο νέος μηχανικός στο ξεκίνημα της καριέρας του, πέραν των ανωτέρω, αντιμετωπίζει και το θέμα της έλλειψης προϋπηρεσίας και εμπειρίας στην πρακτική εφαρμογή των όσων θεωρητικών έμαθε στη σχολή που φοίτησε.

F.E.: Υπάρχει ανάγκη δια βίου εκπαίδευσης στον τομέα των μηχανικών; Δώστε μας μερικά παραδείγματα αυτής της ανάγκης

Σ.Δ.: Η ανάγκη δια βίου εκπαίδευσης στο χώρο των μηχανικών είναι πέραν του εμφανούς και σιγά-σιγά γίνεται πεποίθηση όλων, νεότερων και εμπειρότερων Μηχανικών. Δύο βασικές κατευθύνσεις αυτής της ανάγκης είναι η διαρκής αλλαγή της τεχνικής νομοθεσίας αλλά και του τεχνικού λογισμικού. Για παράδειγμα, ο Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός και ο Ελληνικός Κανονισμός Οπλισμένου Σκυροδέματος αντικαθίστανται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και συγκεκριμένα από τους Ευρωκώδικες 8 και 2. Έτσι, τόσο ο νέος, όσο και ο έμπειρος μηχανικός πρέπει να εκπαιδευτεί στα νέα δεδομένα. Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται και στις νέες τεχνολογίες που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπου πλέον ο μηχανικός καλείται να καλύψει με την τεχνογνωσία του θέματα που αφορούν σύγχρονες μορφές ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα, η αιολική ενέργεια, η γεωθερμία και άλλες, καθώς και θέματα που άπτονται της ενεργειακής απόδοσης των κατασκευών (ενεργειακές επιθεωρήσεις κλπ). Όλες αυτές οι νέες προκλήσεις στο επάγγελμα του μηχανικού δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάγκη παροχής υπηρεσιών δια βίου μάθησης υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου στον κλάδο των Μηχανικών.

F.E.: Πως ξεκινήσατε την Engineering Intelligence, ποια είναι η θέση της στην αγορά και ποιοι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Σ.Δ.: Η Engineering Intelligence ξεκίνησε από την ανάγκη διασύνδεσης του ακαδημαϊκού χώρου με αυτόν της αγορά εργασίας των μηχανικών, παρέχοντας υπηρεσίες εκπαίδευσης σε τεχνικά λογισμικά, τεχνική νομοθεσία, διαρκή ενημέρωση για της αλλαγές της αγοράς κ.λ.π. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται επαγγελματικά σεμινάρια σε περισσότερα από 40 εκπαιδευτικά αντικείμενα, στα οποία στόχος είναι η μετάδοση νέας γνώσης αλλά και συσσωρευμένης εμπειρίας από τους πολύπειρους εισηγητές που διδάσκουν. Μέχρι σήμερα έχουμε εκπαιδεύσει περισσότερους από 2.500 μηχανικούς και τους περισσότερους από αυτούς, σε περισσότερα του ενός εκπαιδευτικά αντικείμενα. Στόχος της Engineering Intelligence για το μέλλον είναι o διαρκής εμπλουτισμός της γκάμας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών αντικειμένων και η ανάπτυξη του δικτύου συνεργαζόμενων εκπαιδευτικών κέντρων Engineering i-points, ώστε να εκπαιδεύεται ο Μηχανικός όσο πιο κοντά γίνεται στον τόπο κατοικίας του.

F.E.: Πως αναπτύσσεται το δίκτυο των εκπαιδευτικών κέντρων Engineering i-points και πόσα βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία;

Σ.Δ.: Το δίκτυο των εκπαιδευτικών κέντρων Engineering i-Points αναπτύσσεται με τη μέθοδο του Licensing και παρέχεται σε ήδη υφιστάμενα εκπαιδευτικά κέντρα, συνήθως εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, χωρίς όμως να αποκλείονται άλλες εκπαιδευτικές δομές όπως ΙΙΕΚ, ΚΕΚ, κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης κλπ. Αναζητούμε ένα συνεργάτη σε κάθε νομό της Ελλάδας έχοντας ήδη καλύψει τους Νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Δράμας, Λαμίας, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Ιωαννίνων, Σάμου και Αχαΐας μέσα από τη λειτουργία 10 επίσημα αδειοδοτημένων κέντρων. Η επένδυση για την έναρξη της συνεργασίας είναι ιδιαίτερα χαμηλή και έχει άμεση απόσβεση από τα πρώτα μόλις τμήματα εκπαίδευσης που θα δημιουργηθούν. Η επαγγελματική εκπαίδευση στον κλάδο των Μηχανικών αποτελεί σήμερα μια εξαιρετική πρόταση για την επέκταση του portfolio των παρεχόμενων υπηρεσιών από υφιστάμενα εκπαιδευτικά κέντρα. Πλήρη λίστα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών αντικειμένων μπορεί κάποιος να βρει στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.engineering-intelligence.gr. Η ανάπτυξη του δικτύου των εκπαιδευτικών κέντρων Engineering i-Points γίνεται από την εταιρεία ανάπτυξης δικτύων επιχειρήσεων DBN (Digital Business Networks Ltd, www.dbn.gr).